Hoe werkt een condensatieketel?

Hoe werkt een condensatieketel?

Een condensatieketel is een aanzienlijke vooruitgang gericht op het verbeteren van de efficiëntie en het verminderen van de uitstoot. Een traditionele cv-ketel verliest een deel van zijn warmte energie via de schoorsteen. Een condensatieketel is ontworpen om bijna alle warmte uit de verbrandingsgassen te recupereren inclusief de warmte die anders verloren zou gaan. Dit proces maakt de moderne condensatieketel aanzienlijk efficiënter dan hun traditionele tegenhangers. De efficiëntie kan wel oplopen tot 90% of hoger vergeleken met de 60% tot 70% voor oudere verwarmingsketels.

Condensatieketel

Condensatie

De kern van de werking van een condensatieketel ligt in het terugwinnen van warmte uit de verbrandingsgassen. Nadat het gas is verbrand om warmte te genereren passeren de hete verbrandingsgassen een warmtewisselaar waar ze hun warmte afgeven aan het koude retourwater dat terugkomt van de radiatoren of vloerverwarming. In een traditionele ketel zouden deze gassen rijk aan energie via de schoorsteen ontsnappen. In een moderne condensatieketel worden deze gassen afgekoeld tot onder het dauwpunt waardoor ze condenseren. Dit condensatieproces geeft additionele warmte vrij die anders verloren zou gaan. Deze warmte wordt dan ook overgedragen aan het verwarmingssysteem wat resulteert in een hogere efficiëntie.

Verbeterde efficiëntie

Naast de verbeterde efficiëntie hebben condensatieketels ook een positieve impact op het milieu dankzij hun lagere CO2 uitstoot. Het gebruik van geavanceerde verbrandingstechnologie zorgt voor een volledigere verbranding van het gas wat resulteert in minder afvalstoffen en een lagere uitstoot van schadelijke gassen. Om de volledige voordelen van een condensatieketel te behouden is het essentieel dat de cv-ketel correct wordt geïnstalleerd en onderhouden.

Waar wij voor staan

Persoonlijk advies

Persoonlijk
advies

Vakkundige installatie

Vakkundige
installatie

Uitstekende dienst na verkoop

Uitstekende
dienst na verkoop