Kennisbank

Single-split of multisplit airco?

Het verschil tussen een single-split en een multisplit airconditioning systeem ligt voornamelijk in het aantal binnenunits dat op één buitenunit kan worden aangesloten. Bij het kiezen tussen een single-split en een multisplit airconditioning systeem is het belangrijk om de specifieke behoeften van de te koelen of te verwarmen ruimtes te overwegen. Daarnaast speelt het visuele aspect een rol omdat bij een multisplit airconditioning systeem slechts één buitenunit wordt geplaatst terwijl er bij een single-split airconditioning systeem meerdere buitenunits nodig zijn.

Multi

Single-split airco

Een single-split airco bestaat uit één buitenunit die is gekoppeld aan één binnenunit. Dit type systeem is ontworpen om één enkele ruimte te koelen of te verwarmen. Het is een populaire keuze voor kleinere woningen, appartementen of ruimtes zoals een slaapkamer of een kantoorruimte. Een single-split airco is relatief eenvoudig te installeren omdat er slechts een enkele technische verbinding tussen de binnen- en buitenunit moet worden gemaakt.

Single-split

Multisplit airco

Een multisplit airco bestaat uit één buitenunit die is gekoppeld aan tot wel 5 binnenunits. Dit systeem is ontworpen om meerdere ruimtes of zones in een gebouw tegelijkertijd te kunnen koelen of verwarmen. Elk van de binnenunits kan onafhankelijk worden bediend waardoor de verschillende ruimtes op verschillende temperaturen kunnen worden ingesteld. Een multisplit airco biedt een hoge mate van flexibiliteit en efficiëntie voor huizen of gebouwen met meerdere kamers. Ze zijn ideaal voor situaties waar het niet praktisch is om meerdere buitenunits te installeren vanwege ruimtebeperkingen of vanuit esthetische oogpunt.

Multisplit

Overweging bij de keuze

De vraag of een multisplit airco duurder is dan een single-split airco is niet eenduidig te beantwoorden. Dit hangt onder meer af van het gebruik. Moeten bijvoorbeeld de binnenunits allemaal tegelijkertijd maximaal kunnen koelen of verwarmen of worden de binnenunits voornamelijk afzonderlijk gebruikt? Dit bepaald de keuze van de buitenunit welke verantwoordelijk is voor het grootste deel van de prijs. Wij adviseren u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw persoonlijke situatie.

Waar wij voor staan

icon1

Persoonlijk
advies

icon2

Vakkundige
installatie

icon3

Uitstekende
dienst na verkoop