Kennisbank

Verwarmen met een airco

Een airco gebruikt een koelmiddel om warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen. In de zomermaanden onttrekt de airco warmte van binnen en voert deze af naar buiten. Dit resulteert in verkoeling van de binnenruimte. In de winter kan dit proces worden omgekeerd. Dit maakt het mogelijk om met relatief weinig energie een ruimte efficiënt te verwarmen. Een moderne airco is uitgerust met geavanceerde invertertechnologie die de snelheid van de compressor dynamisch aanpast om de temperatuur constant te houden met minimale energieverspilling. De installatie van een airco voor verwarming en koeling is vaak eenvoudiger en minder ingrijpend dan de installatie van een traditioneel verwarmingssysteem in gebouwen zonder bestaande gasaansluiting.

4-weg ventiel

Het 4-weg ventiel speelt een cruciale rol in de functionaliteit van airco waarmee u kunt verwarmen en koelen. Dit component is essentieel voor het omkeren van de koelcyclus waardoor het apparaat afhankelijk van de behoefte kan schakelen tussen verwarmen en koelen. De werking van een 4-weg ventiel is vrij technisch maar essentieel voor de veelzijdigheid en efficiëntie van moderne airco.

4wegventiel

Koelen

Het 4-weg ventiel regelt de richting van de stroom van het koudemiddel binnen het airconditioning systeem. Het koudemiddel dat verdampt en condenseert bij verschillende temperaturen is de sleutel tot het overbrengen van warmte. In een standaard koelmodus absorbeert het koelmiddel warmte van binnen en voert deze af naar buiten waardoor de binnenruimte koeler wordt. Om dit te bereiken stroomt het koudemiddel van de verdamper naar de condensor.

Verwarmen

In verwarmingsmodus wordt dit proces omgekeerd. Het 4-weg ventiel is het onderdeel dat deze omkering mogelijk maakt. Wanneer het systeem wordt ingesteld om te verwarmen activeert het 4-weg ventiel en verandert de richting van het koudemiddel zodanig dat de condensor en verdamper van functie wisselen. De buitenunit fungeert nu als verdamper waarbij het koelmiddel warmte onttrekt uit de buitenlucht. Vervolgens wordt het verwarmde koudemiddel terug naar binnen geleid waar nu de warmte aan de binnenruimte wordt afgegeven. Dit proces is mogelijk doordat het koudemiddel wordt gecomprimeerd en verhit door de compressor. Hierdoor kan het bij lagere buitentemperaturen nog steeds warmte aan de buitenlucht onttrekken. De functionaliteit van het 4-weg ventiel is dus fundamenteel voor een moderne airco waardoor gebruikers met één apparaat zowel kunnen verwarmen als koelen. Dit ventiel is in staat om snel en efficiënt de stroomrichting van het koelmiddel te veranderen zonder dat dit ten koste gaat van de efficiëntie van het systeem.

Waar wij voor staan

icon1

Persoonlijk
advies

icon2

Vakkundige
installatie

icon3

Uitstekende
dienst na verkoop